http://rracko.sk

Windows Mixed Reality je ukončený

Microsoft to oznámil tesne pred Vianocami Windows Mixed Reality pokračoval v pridávaní do svojho zoznamu zastarané aplikácie. To znamená, že služba podpory bude čoskoro stiahnutá a už nebude prítomná v ďalších verziách vášho operačného systému, ako napr windows 12, už ohlásený na tento rok. 

Prvýkrát sme o tejto aplikácii počuli v jar 2018, keď bola zmiešaná realita predstavená spolu s aktualizáciou Windows 10. Vynález prišiel obklopený množstvom optimizmu a sľuboval nové a vzrušujúce funkcie pre používateľa. Bola to veľká stávka Microsoftu na virtuálnu realitu.
Virtuálna realita a zmiešaná realita

Na tomto mieste je potrebné vysvetliť, čo zmiešaná realita. Ako už názov napovedá, ide o mix medzi virtuálnou realitou a rozšírenou realitou. Prvým je brána do digitálnych svetov; druhá je zameraná na tlač digitálnych objektov v reálnom prostredí.

Prečo to nefungovalo?

 Veci však nešli podľa plánu. Dohody o spolupráci Microsoftu so značkami ako Acer, HP alebo Lenovo nepriniesli očakávané výsledky z hľadiska predajných čísel.

Skutočnosťou je to Avizovaný boom zmiešanej reality sa naozaj nekonal. Neexistuje na to jednoduché vysvetlenie, ale skôr súhra okolností. Náročné požiadavky na inštaláciu, nedostatok kvalitného obsahu, slabá kompatibilita medzi platformami a obmedzená výdrž batérie nakoniec odradili širokú verejnosť od tohto typu návrhov.

Môžeme teda otvorene hovoriť o neúspechu? Svojím spôsobom áno. Inak by k tomuto oznámeniu nedošlo.Do 1. novembra 2026 budú mať používatelia stále prístup do obchodu Windows Mixed Reality Store a stiahnuť si aplikáciu SteamVR. Potom bude tento prístup obmedzený len na komerčných používateľov a len na ďalší rok. Je zrejmé, že po vydaní systému Windows 12 používatelia, ktorí aktualizujú operačný systém, už nebudú môcť tieto aplikácie používať. 

Hoci toto dobrodružstvo nemalo šťastný koniec, každý vie, že technológia zmiešanej reality je stále v ranej fáze svojho vývoja. V tomto smere je stále čo robiť, takže relatívny neúspech Windows Mixed Reality by nemal byť konečným bodom.
Je len otázkou času, kedy sa objavia nové návrhy, ktoré opravia chyby a zavedú zlepšenie kvality a dostupnosti. Je pravda, že všetko nasvedčuje tomu, že momentálne Cesty zmiešanej reality a Microsoftu sa teraz rozchádzajú, no je veľmi možné, že sa v nie príliš vzdialenej budúcnosti opäť zhodujú.

Všetko