http://rracko.sk

Windows 12 bude 12. júna 2024

Po tom, čo Microsoft predstavil najnovšie Aktualizácie systému Windows 11, začala naberať na sile myšlienka, že na novej verzii operačného systému sa už pracuje. Zdá sa, že to boli viac ako len fámy a teraz tieto informácie unikli. Možný dátum očakávaného spustenia Windows 12: príde v júni 2024.

Nedávna história systému Windows je plná notoricky známych porúch, ako napríklad Windows 8 alebo Windows Vista. Ale od objavenia sa systému Windows 10 v roku 2015 Zdá sa, že Microsoft našiel správnu cestu. Mohli sme teda vidieť, ako sa Windows 11 napriek všetkým počiatočným neúspechom ukázal ako úspešný. Oznámenie systému Windows 12 by mohlo znamenať, že budeme pokračovať rovnakou cestou.

Teraz, keď je známy dátum (hoci stále môžu nastať zmeny v programe), veľká otázka, ktorú si každý kladie, je táto: Čo nám opäť prinesie Windows 12? Ak chcete nájsť odpoveď, možno najrozumnejšia vec, ktorú musíte urobiť, je pozrieť sa na to, čo skok z Windows 10 na Windows 11. V tomto prípade by sme mohli hovoriť o takmer prirodzenom vývoji: nový systém jednoducho rozšíril požiadavky predchádzajúceho a pridal TPM, kryptografický modul, ktorý by teoreticky mal zlepšiť bezpečnosť a súkromie zariadenia.

Čo je nové v systéme Windows 12

Zdá sa však, že to, čo prichádza, je niečo úplne iné. Mnohí výrobcovia počítačov preto už teraz pripravujú svoje nové modely na budúci rok v očakávaní technologického skoku, ktorý by mohol priniesť Windows 12. Jednoducho povedané: Každý chce priniesť na trh to, čo by bolo prvé PC vybavené operačným systémom založeným na umelej inteligencii.

plávajúci panel úloh, s modernejším a minimalistickejším vzhľadom. Ide o čisto estetickú zmenu.

  • Rôzne priečky. Riešenie navrhnuté na zlepšenie plynulosti a bezpečnosti systému. Je možné, že určité súbory sa môžu nachádzať na jednotke, ktorá je pre používateľov nedostupná.
  • Integrácia s AI. Všetky vnútorné parametre systému by ovládala umelá inteligencia, prípadne používateľ.

Príchod Windowsu 12 v júni 2024, ak bude tento dátum konečne zachovaný, môže predstavovať revolúciu v histórii Microsoftu. V tom istom roku už bolo z Redmondu naznačené, že používatelia, ktorí chcú upgradovať svoj počítač na vtedy ešte hypotetický Windows 12, budú musieť zmeniť určité komponenty svojho zariadenia. Je logické, že je to tak, vzhľadom na to Ďalší operačný systém bude mať vlastnú umelú inteligenciu. To znamená Na spustenie bude potrebovať optimalizovaný hardvér.

Hoci hudba znie dobre, v praxi nie je také ľahké preložiť myšlienku „PC s AI“. Testy, ktoré sme mali možnosť vidieť s asistentom Kopilot Mali len veľmi obmedzený vplyv. Mnohí používatelia sú naďalej skeptickí voči týmto typom vývoja, zatiaľ čo iní sa zdajú byť trochu sklamaní, pretože očakávali oveľa viac.

Na čom sa všetci zhodnú je, že budúcnosť závisí od integrácie umelej inteligencie do operačných systémov. Otázkou je nájsť najvhodnejší spôsob, ako to dosiahnuť. To je veľká výzva.

Windows CorePC

Ďalšou alternatívou, ktorá je na stole, je dizajn modulárny operačný systém, ktorý je kompatibilný so všetkými typmi zariadení. Týmto spôsobom by existovali špeciálne verzie Windows 12 špeciálne navrhnuté pre tablety, ako aj pre notebooky a počítače nižšej kategórie.

Projekt Windows CorePC Jeho základným cieľom je, aby bol operačný systém modulárny a mal vysoký stupeň prispôsobenia. Nainštaloval by sa na viacero oddielov, na rozdiel od súčasnosti, kde existuje iba jeden oddiel s prístupom na zápis. Svojím spôsobom ide o napodobňovať spôsob, akým fungujú iné systémy ako iPadOS alebo Android. Veľkou výhodou je, že aktualizácie by boli bezpečnejšie, stabilnejšie a rýchlejšie.

Myšlienka je to dobrá, ale kladie veľa prekážok, ako napr kompatibilita s mnohými existujúcimi programami a aplikáciami. K dnešnému dňu priniesli testy spoločnosti Microsoft v tejto oblasti skôr neuspokojivé výsledky.

Pre toto všetko je momentálne nemožné vedieť, akou cestou sa Microsoft vyberie. O tom budeme mať čas špekulovať v najbližších mesiacoch. To sa však určite dozvieme do júna 2024.

Všetko