http://rracko.sk

Nové funkcie ohlásené spoločnosťou Microsoft pre Windows 11 v roku 2024

Rok 2024 nám prináša nové funkcie v systéme Windows 11. Microsoft pokračuje vo vylepšovaní najnovších svojich operačných systémov, aby sa dostali na trh, a pre tento rok sa chystá urobiť niekoľko úprav, ktoré budeme môcť vidieť od februára. 

Nové funkcie prichádzajú so zmenami vo vizuálnej stránke, ale aj vo funkcionalite, ktoré nám trochu uľahčia každodenný život pri práci s počítačom.

Prvá veľká aktualizácia, ktorú Windows 11 zažije tento rok, dostala názov Moment 5. Vo februári dorazí na testovacie kanály a bude to v marci, keď si ju používatelia budú môcť začať sťahovať.

Jedným z dôležitých vylepšení, ktoré prichádzajú, je úplné prispôsobenie operačného systému Microsoft zákonu Európskej únie o digitálnych službách. Toto zvýši ochranu našich údajov a našu silu, pokiaľ ide o výber spôsobu zaobchádzania s naším súkromím pri používaní elektronických zariadení a pripájaní na internet. Z nášho počítača budeme môcť napríklad úplne odinštalovať prehliadač Edge a ďalšie natívne aplikácie, ktoré Microsoft štandardne inštaluje do svojich počítačov.

Moment 5 je menšia aktualizácia, pretože myšlienkou spoločnosti Microsoft je vydať svoju veľkú aktualizáciu na rok 2024 po skončení leta.

Vylepšený zážitok počasia

Ak nemôžete žiť bez toho, aby ste vedeli, aké bude počasie, určite vás poteší, že jednou z nových funkcií vo Windowse 11 je aktualizácie počasia dynamický.

Keď umiestnite kurzor myši na zobrazenie času, dostanete oveľa podrobnejšie informácie než ten, ktorý zobrazuje systém v jeho aktuálnej verzii. Dokonca budete môcť interagovať so zobrazenými informáciami.

Pozastaviť a obnoviť tlačové úlohy

Tlač doma nie je zvyčajne jednoduchá, pretože spojenie medzi tlačiarňou a PC nie je vždy najlepšie. Našťastie je to vyriešené novými funkciami systému Windows 11 pre rok 2024.

Zo sekcie "Tlačiarne a skenery" to je v "Nastavenie", Budeme schopní s väčšou presnosťou spravovať pozastavenie a obnovenie prebiehajúcich tlačových úloh.

Môžeme napríklad vymeniť náplň do tlačiarne bez prerušenia tlačového frontu. Zastavíme sa, naplníme nový atrament a pokračujeme tam, kde sme prestali.

Zmeny v rozpoznávaní reči

Tradičný systém rozpoznávania reči Windows, WSR, Nahradí ho pokročilejšia verzia hlasového prístupu. To umožňuje väčšiu dostupnosť pre všetkých používateľov a efektívnejšie ovládanie počítača.

Navyše budeme môcť vytvárať texty pomocou nášho hlasu bez potreby pripojenia počítača k internetu.

Medzi nové funkcie systému Windows 11 patrí vylepšené zavádzanie

Medzi najvýznamnejšie udalosti v tomto roku patria tie, ktoré ovplyvňujú zavádzací systém počítača a snažiť sa ho urobiť rýchlejším a efektívnejším. Zmeny zahŕňajú:

Vyhradený režim

Umožňuje spustiť Cloudový počítač so systémom Windows 365 prostredníctvom zariadenia vo vlastníctve spoločnosti. Tento režim prichádza s funkciami, ako je rýchla zmena účtu na prepnutie z jedného používateľa na druhého a overenie bez hesla.

Vlastná značka spoločnosti

Po nainštalovaní nových funkcií si spoločnosti budú môcť prispôsobiť svoju prihlasovaciu stránku s vlastnou značkou pri používaní zdieľaného režimu.

Mechanizmy rýchleho zlyhania

Veľmi praktická funkcia, ktorá je zodpovedná za upozornenie používateľov, ak sa počas procesu spúšťania vyskytne problém v sieti alebo konfigurácii. To vám umožňuje prijať opatrenia na vyriešenie problému a vyriešiť incident čo najskôr.

Správa konfigurácie lokálneho PC

Pomocou zavádzania systému Windows 365, Používatelia budú môcť spravovať nastavenia lokálneho počítača prostredníctvom cloudu.

Zmeny v Copilotovi

Copilot je systém umelej inteligencie (AI) spoločnosti Microsoft. Môžete vytvárať koncepty obsahu, vytvárať prezentácie v PowerPointe, navrhovať obrázky na vloženie do textu atď.

Hoci Microsoft o tom nič nepotvrdil, Dá sa predvídať, že s novými funkciami Windows 11 pre tento rok dôjde k pokroku v jeho AI. Medzi nimi zlepšenie vašej schopnosti porozumieť obsahu zobrazenému na obrazovke a interakcie s rôznymi aplikáciami.

Nová ponuka Štart

Na estetickej a praktickej úrovni, Čoskoro nájdeme nové štartovacie menu. V ňom miznú klasické dlaždice a uplatňuje sa oveľa „čistejší“ dizajn.

Teraz budeme mať v ponuke štart zafixovaný systém skratiek aplikácií a ďalší systém odporúčaných aplikácií.

Ďalšou dôležitou estetickou zmenou je Návrat zaoblených hrán v aplikáciách, hrách a kontextových oknách. Plávajúce ponuky budú mať tiež zaoblenejšie hrany, aby dobre zapadali do zvyšku dizajnu použitého v operačnom systéme.

Nová aplikácia na snímanie obrazovky

Medzi pozoruhodné novinky vyzdvihujeme, že aplikácia strihov sa mení na estetickej úrovni a dochádza aj k úpravám jej fungovania. Teraz, pred vykonaním budeme môcť nakonfigurovať režim orezania, s ktorými ušetríme čas.

Kompatibilita aplikácií pre Android

Jedným z veľkých prekvapení medzi novými funkciami systému Windows 11 je bezpochyby to, že si budeme môcť inštalovať aplikácie pre Android na naše PC prostredníctvom obchodu Amazon. Doručenie tejto aktualizácie však môže trvať ešte niekoľko mesiacov. Vylepšenie sa plánuje aj v obchode Microsoft Store, ktorý sa v poslednej dobe vyvíja a už má dosť výkonné aplikácie.

Pokiaľ ide o klasické aplikácie pre Windows, tieto sa už nebudú inštalovať priamo do operačného systému, ale bude ich potrebné stiahnuť cez Microsoft Store a Jeho aktualizácia bude nezávislá od aktualizácie operačného systému.

Nové funkcie systému Windows 11 sa snažia zlepšiť estetiku a funkčnosť operačného systému, ktorý sa chce prispôsobiť novým potrebám používateľov. Už o pár týždňov budeme môcť začať vidieť zmeny a užívať si nové funkcie, ale až Na najdôležitejšie úpravy si ešte budeme musieť pár mesiacov počkať.

Všetko