http://rracko.sk

Intel s podporou AI

Spoločnosť Intel dnes oficiálne uviedla na trh svoju prvú generáciu procesorov pre PC vyrábanú novým 7-nm výrobným procesom s kódovým označením Meteor Lake. Procesory Meteor Lake prinášajú viacero výrazných noviniek. Sú zložené z viacerých čipov, používajú aj nový tretí typ jadier s ešte nižšou spotrebou s označením LP E-jadrá a Intel vyzdvihuje ich podporu pre umelú inteligenciu vďaka integrovanému akcelerátoru NPU, Neural Processing Unit. 

Spoločnosť Intel dnes oficiálne uviedla na trh novú generáciu procesorov pre PC, prvú generáciu vyrábanú novým 7-nm výrobným procesom s kódovým označením Meteor Lake.
Spoločnosť presný termín uvedenia spolu so základnými parametrami avizovala už pred niekoľkými mesiacmi.
Procesory Meteor Lake sú zatiaľ dostupné len pre notebooky, modely Meteor Lake pre desktopy nebudú uvedené minimálne tento rok a podľa neoficiálnych informácií zrejme vôbec, najbližšími novými procesormi pre desktopy budú zrejme až procesory Arrow Lake.
Spoločnosť dnes uviedla osem modelov, štyri H modely so základnou TDP spotrebou 28 Wattov pre výkonnejšie notebooky a štyri U modely s TDP 15 Wattov pre bežné a ultratenké notebooky. V prvom štvrťroku budúceho roka bude uvedený ešte jeden výkonnejší H model s TDP 45 Wattov a dva U modely s nižšou TDP 9 Wattov.
Procesory Meteor Lake prinášajú viacero výrazných noviniek. Sú zložené z viacerých čipov, hlavný čip s CPU jadrami je vyrábaný novým 7-nm procesom Intel 4 a viaceré ďalšie čipy sú vyrábané spoločnosťou TSMC.
Všetky modely majú 8 efektívnych E-jadier, ktoré podľa Intelu oproti predchádzajúcej generácii E-jadier výrazne zvýšili výkon. Všetky modely majú zároveň 2 efektívne LP E-jadrá s ešte nižšou spotrebou, ktoré sa nenachádzajú v čipe s ostatnými CPU jadrami ale v tzv. SoC čipe.
U výkonných P-jadier sa podľa Intelu zase zlepšila efektívnosť. H modely majú 4 alebo 6 výkonných P-jadier, U modely majú 2 výkonné P-jadrá. Najvyšší dnes uvedený model Intel Core Ultra 7 165H má teda 6 P-jadier, 8 E-jadier a 2 LP E-jadrá, maximálny Turbo takt P-jadier 5.0 GHz a E-jadier 3.8 GHz. Najvyšší U model Intel Core Ultra 7 165U má 2 P-jadrá, 8 E-jadier, 2 LP E-jadrá a maximálne Turbo takty 4.9 GHz a 3.8 GHz.


Intel u nových procesorov vyzdvihuje najmä výraznú podporu akcelerácie výpočtov v oblasti strojového učenia a umelej inteligencie, keď procesor má ako prvý klientský procesor Intelu NPU, Neural Processing Unit, akcelerátor pre umelú inteligenciu s označením Intel AI Boost.
AI je možné samozrejme akcelerovať aj pomocou CPU a GPU a celkový výkon pre umelú inteligenciu dosahuje v prípade Intel Core Ultra 7 165H 34 teraops/s. Využívanie NPU na tieto výpočty je výrazne energeticky efektívnejšie ako využívanie CPU a GPU, podľa Intelu sú tak AI výpočty na NPU 2.5-násobne efektívnejšie ako na GPU v predchádzajúcej generácii procesorov.
V prípade CPU výkonu avizuje Intel o 11% vyšší multivláknový výkon ako konkurencia, pričom porovnáva Intel Core Ultra 7 165H s AMD Ryzenom 7 7840U.
Nové procesory majú integrované grafiky Intel Arc s maximálne ôsmimi Xe-jadrami a podľa Intelu majú maximálne dvojnásobný grafický výkon oproti predchádzajúcej generácii.
Nové procesory budú podľa oznámenia použité vo viac ako 230 modeloch PC od rozličných výrobcov, pričom prvé notebooky s týmito procesormi začínajú byť predstavované oddnes. 


Všetko