Taliansko


O Caorle sa hovorí, že je najhistorickejším letoviskom medzi Benátkami a Terstom. Staré centrum Caorle je bezpochyby najmalebnejším na severnom pobreží Jadranu. Pýši sa veľmi pekným historickým centrom s typickými farebnými domčekmi, úzkymi uličkami plnými obchodíkov, pizzerií a kaviarničiek. Caorle bývalo pôvodne ostrovom - kľukaté uličky v centre Caorle boli ešte pred niekoľkými sto rokmi vodnými kanálmi, preto sa i dnes často nazýva „malými Benátkami“. Je to vyhľadávané letovisko nielen pre svoje pláže s jemným zlatistým pieskom, ktoré sa pozvoľna zvažujú do mora. Caorle ponúka i iné možnosti športového a kultúrneho vyžitia – sú to požičovne bicyklov a kolieskových korčúľ a prepracovaná infraštruktúra cyklotrás. Môžete si tu zahrať tenis, volejbal, futbal, golf a tiež navštíviť maliarske a sochárske výstavy alebo v neposlednej rade tradičný rybí trh. Neopakovateľná atmosféra starého mesta každoročne priláka tisíce turistov. 

Caorle Porto S. Margherita

Časť Porto Santa Margherita s rovnomennou hlavnou triedou, ktorú lemuje veľa vegetácie, je od starého mesta Caorle oddelená ústím rieky Livenza. Mestečko bolo vystavané v priebehu 70. rokov a dnes patrí k najväčším prístavom jácht a plachetníc na severnom Jadrane. Pokojná atmosféra letoviska, dlhá pláž z jemného piesku, priaznivá cena i dobrá kvalita ubytovania - to je záruka strávenia príjemnej dovolenky. 

Caorle - Lido Altanea

Caorle Lido Altanea je novo vybudovaným malým mestečkom, ktoré leží v rovnomennom údolí, medzi Porto Santa Margherita a Duna Verde, len 5 km od centra Caorle. Rozľahlé udržiavané záhrady a v nich rezidencie a villaggia s bazénmi a pestrou škálou poskytovaných služieb, cyklistické a korčuliarske trasy, golfové ihriská a komerčné priestory s obchodmi, barmi a reštauráciami. Jedným z dôležitých bodov v Altanei je galéria "La Quercia", ktorá je zároveň hlavným miestom zábavy . Lido Altanea je taktiež výborným východiskovým bodom pre podnikanie najrôznejších výletov. V dosahu ruky sú Benátky a ďalšie slávne talianske mestá a miesta ako sú Terst, Verona, jazero Garda, Treviso, Udine atd. Ideálne miesto pre turistov, ktorí chcú prežiť pokojnú dovolenku v kontakte s prírodou, bez toho aby ste sa museli vzdať pohodlia moderného života. 

More a pláže

Miestne more je čisté, pri brehu však môže byť zakalené zvíreným pieskom. Pre prevážnu väčšinu roka je i úplne kľudné, nieje však vhodné pre potápanie a nežijú v ňom nebezpeční živočíchovia. Pláž je tvorená výhradne veľmi jemným pieskom, je dlhá takmer 18 kilometrov a v priemere široká viac než 50 metrov. Vyhlásená je najmä vďaka pozvoľnému a bezpečnému vstupu do mora, absolútne ideálna je predovšetkým pre malé deti, zdravotne postihnutých a neplavcov. Toto však neplatí v plnom rozsahu pre časť Lido Altanea, kde je vstup do vody miestami pomerne stupňovitý.

Pláž je verejná ale aj súkromná, z prevážnej časti i každodenne udržiavaná. Okrem neplatených voľných pláží v okrajových častiach jednotlivých stredisiek a niekoľkých úsekov medzi plážami súkromými je verejný i pás ležiaci tesne pri vode, kde je spravidla možné používať i vlastné slnečníky. V časti Lido Altanea však pri prílive tento pás takmer úplne zmizne, i kvôli neustále sa rozširujúcej súkromnej časti je tu tak obtiažnejšie nájsť blízku voľnú pláž. Odporúčam preto si v časti Lido Altanea prenajmúť plážový servis.

Na súkromných plážach si je možné zaplatiť slnečníky a lehátka, k dispozícii sú tu bary, sociálne zariadenia, sprchy a u niektorých aj reštaurácie, športové zázemia (ihrisko na loptové športy, loďky, šlapacie loďky atď.), detské ihriská, animačné programy, plavčíci apod. Stabilita niektorých pláží a kľudná hladina mora je zabezpečená tiež betónovými molami vybiehajúcimi niekoľko desiatok metrov do mora.

Altanea – najmodernejší rekreačný komplex severného Jadranu

A práve moderná miestna časť Lido Altanea ležiaca od centra Caorle 5 km juhozápadným smerom si zaslúži zopár riadkov naviac. Altanea sa začala stavať pred niekoľkými rokmi pod sloganom „rodí sa klenot severného Jadranu“ a toto označenie, aj keď by sa tak mohlo zdať, rozhodne nieje možné považovať za prehnané. Priamo pri mori „na zelenej lúke“ zrodilo skutočné mesto budúcnosti, rekreačný areál snov s úctyhodnou plochou na 100 hektárov, v zeleni zasadený rezidenčný komplex s komfortnými pešími zónami, cyklochodníkmi, športovým areálom zameraným na loptové športy a mnohými bazénmi umne zakomponovanými do pobrežných dún. Tunajšie stavby sice neohromujú výškou, ale naopak expandujú výhradne horizontálne a dokonalo sa tak prepájajú s prirodzeným pobrežným lesom. Široká ponuka predkladaných aktivít tak už len podtrháva úplne unikátny a dozaista i výhradne priaznivý dojem, ktorý toto miesto, otvorené verejnosti v roku 2004, nutne zanecháva v každom svojom návštevníkovi (posledný krát napríklad pribudla ponuka wi-fi pripojenia zadarmo vo všetkých villaggiách). A my Vám ho môžeme len vrelo odporúčať.