http://rracko.sk

Pevné disky CMR vs SMR

Bežné jednotky magnetického záznamu (CMR) zapisujú dáta na pevný disk v neprekrývajúcich sa stopách. Shingled Magnetic Recording (SMR) umožňuje prekrývanie stôp, výsledkom čoho je vyššia hustota dát, ale pomalšie časy čítania a zápisu v porovnaní s jednotkami CMR.

Od roku 2015 výrobcovia pevných diskov vyrábajú nový typ disku – SMR, ktorý ukladá viac údajov na disk, ale má určité nevýhody v porovnaní s konvenčným spôsobom ukladania nazývaným CMR. Každý typ má výhody a nevýhody.

Dva rôzne spôsoby ukladania údajov na disk

Pevné disky ukladajú údaje v „stopách“, čo sú kruhové dráhy, ktoré sú zvyčajne orientované v sústredných krúžkoch v hornej a dolnej časti platne pevného disku. Každý pevný disk môže obsahovať viacero platní, čo umožňuje na disk uložiť viac údajov.

Historicky výrobcovia zväčšovali úložnú kapacitu v modeloch pevných diskov zvyšovaním počtu platní v mechanike alebo zvyšovaním hustoty zápisu na disk. V minulosti sa kruhové stopy zapísané na disk nikdy neprekrývali. Priemysel ukladania údajov to nazýva „Perpendicular Magnetic Recording“ (PMR) alebo „Conventional Magnetic Recording“ (CMR).

Nedávno sa objavila nová technika na zvýšenie hustoty zápisu s názvom „Shingled Magnetic Recording“ (alebo SMR). Mechaniky SMR zapisujú údaje pomocou špeciálnej metódy, ktorá čiastočne prepíše predtým zapísané čísla na pevnom disku. Výrobcovia na vysvetlenie tejto techniky používajú prirovnanie k čiastočne sa prekrývajúcim strešným šindľom, odkiaľ pochádza „šindľová“ časť názvu. 

Zatiaľ čo disky SMR zvyšujú kapacitu pri nižších nákladoch (pretože disky môžu používať menej platní ako disky CMR s rovnakou kapacitou), spôsob ich fungovania prichádza aj s obmedzením rýchlosti. Keď kopírujete údaje na disk SMR, disk dočasne ukladá údaje do špeciálnej vyrovnávacej pamäte a neskôr využije čas nečinnosti na ich usporiadanie do šindľových oblastí na disku. Dlhé a nepretržité zápisy trpia penalizáciami za rýchlosť, pretože keď sa vyrovnávacia pamäť zapĺňa, zakaždým, keď disk SMR prepíše časť predchádzajúcej stopy, musia sa prečítať a prepísať aj „čiastočne zakryté“ základné údaje. Takže disky SMR môžu fungovať výrazne pomalšie ako disky CMR.

Pomalý výkon SMR viedol v rokoch 2020 a 2021 ku kontroverzii, keď si ľudia uvedomili, že výrobcovia predávajú disky SMR bez toho, aby ich označili (na externých pevných diskoch aj interných diskoch), pravdepodobne predávali podradný produkt bez varovania zákazníkov. Niektoré z týchto sťažností dokonca viedli v roku 2021 k dohode o skupinovej žalobe so spoločnosťou Western Digital vo výške 2,7 milióna dolárov.
Je teda SMR zlé? Aký disk si teda vybrať ?

Či je SMR zlé alebo nie je subjektívne rozhodnutie. Ak chcete obrovské množstvo úložného priestoru za menej peňazí a nevadí vám problémy s výkonom, potom môže byť pre vás disk SMR dobrou voľbou. 16 TB SMR disk zvyčajne stojí menej ako povedzme 16 TB CMR disk. Ak používate disk na príležitostné zálohovanie na jeden disk, disk SMR môže byť v poriadku.

Ale pozor: jedna z hlavných nevýhod SMR zistená pri testovaní ServeTheHome je, že použitie pomalého disku SMR v poli RAID môže ohroziť dáta celého poľa na dlhší čas, pretože integrácia disku SMR do poľa trvá oveľa dlhšie. Takže používanie diskov SMR v NAS s viacerými jednotkami asi nie je dobrý nápad.

Našťastie, niektorí výrobcovia, ako napríklad Seagate, začali zverejňovať online údaje, ktoré jasne ukazujú, ktoré disky v ich zostave používajú technológiu SMR alebo CMR, hoci väčšina z nich pri preberaní stále jasne neoznačuje disky ako SMR alebo CMR. predajca kupuje. Napriek tomu, s týmito údajmi vo vašich rukách, môžete urobiť informovanejšie rozhodnutie o kúpe, ako je napríklad výber disku CMR na použitie v externom USB disku.

Záverom teda platí lacnejšia verzia SMR pomalejší prístup k dátam pre bežné použitie.
CMR drahšia alternatíva použitie V RAID systémoch.

Všetko